KÚT díj

Megjelent: 2013. június 12. szerda Írta: Kovács Péter Béla

Összefogás a PKU szindrómásokért

Közösségi út a tanulásért díjat kapott a PKU egyesület programja

A Tempus Közalapítvány számos szakmai tevékenységgel támogatja az uniós oktatási célkitűzések és az egész életen át tartó tanulás hazai stratégiájának megvalósulását. A Közösségi út a tanuláshoz – KÚT Programban az egyéni tanulási utak közösség általi támogatása állt a középpontban. A projekttevékenységekről részletesebben olvashat honlapunkon:  www.kutprogram.tka.hu.

2012-ben közösségi kezdeményezések képviselőinek szerveztek ingyenes projektfejlesztő képzést, amely a közösség egyéni tanulásban betöltött szerepének előmozdításához adott a gyakorlatban hasznosítható eszközöket. Az Európai Bizottság által támogatott Közösségi út a tanuláshoz műhelymunka-sorozat (KÚT Képzés) végén a legjobban fejlődő projekteket díjazták. Ezzel olyan egyéni kezdeményezések, önszerveződő csoportok képviselőinek munkáját ismerték el, akik egy egyszerű ötletből kiindulva mások számára is használható tudás átadásán munkálkodnak, és fontos társadalmi ügyeket karolnak fel.

Különdíjat kapott a Tempus Közalapítványtól Kovács-Gál Viktória, a Magyarországi PKU Egyesület munkatársa.

Miért jelentkezett a KÚT Képzésre?

Nekem is két PKU-s gyermekem van, akiknek nagyon szigorú fehérjeszegény diétát kell követniük, ezért nem csak a munkámat, de a szívemet is adom az egyesületnek.

Az egyesület tagjai az ország egész területén élnek. Mindenki más-más szociális hátérrel rendelkezik, és bizony vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Budapestre utazzanak egy összejövetelre. Ezért fontos lenne, hogy a lakhelyükhöz közel találkozhassanak más családokkal, akik ugyanolyan napi problémákkal küzdenek, mint ők. Nekik szeretnénk létrehozni minden megyében kisebb csoportokat, akik diétás tanácsokkal, lelki támogatással és szakértői tapasztalatokkal segíthetnének egymásnak.

Mi volt a leghasznosabb tapasztalat, amit a képzésen szerzett meg?

A KÚT Képzés során folyamatosan körvonalazódott bennünk, hogyan valósíthatnánk meg az elképzelésünket.  A tanfolyamon tanultak rengeteg ötletet adtak arra, hogy kommunikáljuk egymással az egyesületen belül és kívül, vagy hogy hol érdemes pályázatokat figyelnünk, amelyekkel akár nyerhetünk is egy kis támogatást.

De a legfontosabb és a legjobb az volt, hogy megismertem a képzés oktatóit és a résztvevőket. Egymástól sokat tanultunk és új kapcsolatokra tettünk szert. Mindenki segítette valamivel a másik munkáját: ötletekkel, helyszín tippekkel, pályázattal.

Én úgy gondoltam magunkra, mint egy zárt csoportra, ahol mindenki a saját problémájával foglalkozik, de hamar meggyőztek, hogy érdemes erre a témára másoknak is odafigyelni, és fontos, hogy kiálljunk magunkért. Ezt szeretnénk is megtenni a jövőben.

Hogyan tudják hasznosítani a tanultakat?

Szeretnénk megvalósítani az elképzelésünket, és létrehozni az országos hálózatot. Már akadt egy két vállalkozó az egyesületen belül, akik szívesen segítenének a szervezésben, így bizakodóan állunk a jövő elé, hogy a kis csoportjaink legkésőbb 2014-re megvalósulnak, és segíteni tudjuk a hasonló gondokkal küzdő családokat.

Wednesday the 22nd. . Powered by 888poker review - All rights reserved.