FENILKETONÚRIÁS GYEREKEK

Megjelent: 2012. szeptember 19. szerda Írta: PKU.hu

A fenilketonúriás gyermekek egy ritka, örökletes betegségben szenvednek, amelyet Magyarországon minden ötvenedik ember hordoz génjeiben. A betegség olyan anyagcsere zavarral jár, melynek következtében a gyermek szervezete nem képes megfelelően lebontani az étkezéskor elfogyasztott fehérjét. Így annak egyik összetevője – a betegség nevét adó fenilalanin – méregként halmozódik fel vérében, és megtámadja létfontosságú szerveit.

A legveszélyezetettebbek a csecsemők és a kisgyermekek, akiknek fejlődésben lévő idegrendszerében, agyában visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a betegség.Ennek elkerülésére csak egyetlen módszer létezik: a fenilketonúriás gyermek nem ehet normális fehérjetartalmú ételeket. Azok az ételek, amiket korlátlanul bármikor fogyaszthat csak a víz, a tea, a cukor, és a zsír!

Örökös lemondás a fenilketonúriás gyermekek élete. A beteg nem eheti a közös ebédet az óvodában, nem kóstolhat bele a tábortűzön főtt gulyásba, nem kaphat be egy hamburgert, nem fizethet be az iskolai menzára, s a kamaszkori romantikus vacsora is csak a salátájáig tart. Kénytelen fehérjeszegényen táplálkozni, elsősorban gyümölcsökre, zöldségfélékre, speciális tésztákra és fehérjeszegény élelmiszerekre alapozva. Napi tápanyagszükségletét pedig egy élethosszig fogyasztandó tápszerből kell kielégíteni. Mindeközben állandó orvosi felügyelet alatt kell állnia, s már csecsemőkorban heti vérvétellel kontrollálják állapotát.

Thursday the 22nd. . Powered by 888poker review - All rights reserved.