MI A FENILKETONÚRIA

Megjelent: 2012. szeptember 19. szerda Írta: PKU.hu

A fenilketonúria (PKU) ritka, veleszületett anyagcserezavar betegség. Neve a fenilalaninra utal, amelyet naponta fogyasztunk élelmiszereinkben, hiszen ez a fehérjék egyik építőköve. Az egészséges szervezet maradéktalanul lebontja ezt a fenilanalint, ám a PKU-s betegek teste erre nem képes. Az anyag így elkezd felhalmozódni vérükben, és lassan „megmérgezi” a beteg teljes szervezetét. A magas fenilalanin-szint visszafordíthatatlan agyi károsodást okoz és gátolja az idegrendszer fejlődését. A következmények súlyosak lehetnek: megfelelő kezelés nélkül a PKU-val született gyermekeknek értelmi- és testi fogyatékosságokat szenvedhetnek.

Magyarországon minden kilencezer csecsemőből egy betegen születik, hiszen a fenilketonúriát minden 50.-ik ember ott hordozza génjeiben.A magyar betegeknek megvan az esélyük arra, hogy születésük után azonnal megkapják a megfelelő kezelést. Hazánkban ugyanis 1975 óta minden újszülöttre kiterjedő PKU-szűrés folyik az anyagcsere-rendellenesség mielőbbi felismerése érdekében. Többek között e célt is szolgálja a csecsemők első vérvétele. Jelenleg évente átlagosan 10-12 fenilketonúriás gyermek születik.

Gyógyítható-e a Fenilketonúria?

A betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ugyanakkor gondos segítséggel teljes életet biztosíthatunk a fenilketonúriásoknak. A betegséggel együtt járó súlyos következmények (fogyatékosságok) kialakulása ugyanis megakadályozható. Ennek egyetlen módja az, ha a beteg kerüli a számára káros fenilalanin fogyasztását, azaz a magas természetes fehérjetartalmú ételeket.

A PKU-sok betegségük miatt nem ehetnek normális fehérjetartalmú ételeket, így például húst, tejet, tojást, sajtot, lisztet, kenyeret, tésztákat, szóját, csokoládét, joghurtféléket, hüvelyes zöldségeket (zöldborsó, száraz bab), kukoricát, „light” üdítőitalokat, aspartam tartalmú rágógumikat, és az édességek zömét. Azok az ételek, amiket egy fenilketonúriás gyermek korlátlanul bármikor fogyaszthat csak a víz, a cukor, és a méz!

Monday the 24th. . Powered by 888poker review - All rights reserved.