2012-es nyári tábor, NOVA

Megjelent: 2012. szeptember 19. szerda Írta: PKU.hu

Elnöki beszámoló rövidített - NOVA nyári tábor.

Tisztelettel üdvözlök, köszöntök mindenkit, aki ezeket, a sorokat olvassa.

Azzal kezdeném, hogy egy nyári tábor megvalósulhasson sok-sok PKU-s tag és segítők munkájának áldozatos gyümölcse, beérjen összefogás, kell egy célért.

Csak egy kicsit adj magadból és meglátod milyen értékes és nagy lesz az egész, amiben te is benne vagy!

Ahhoz, hogy egy terv, mint helyszín életképes legyen, oda kell menni, tapasztalni a lakhatást étkezni kell, hogy érezd az ételek milyenségét, a vendéglátók odaadását, és tudjanak az általunk elvárt paramétereknek megfelelni.

Mindezeket az egyesület táborvezetői és dietetikusai megtették időben.

Vasárnap július 08. érkeztek folyamatosan tagjaink, PKU-s Galaktóz és fogadásukat a táborvezetők, mint Varga Balázs és Farsang Krisztián tette gördülékennyé, amit magabiztosságuk, mint első fiatal szervezők profin meg is oldották.

A családok elfoglalták szállásaikat, a régi és új családok azonnal üdvözölték egymást, mivel a tábor területét csak a mi egyesületünk tagjai birtokolták, így nem kellett másokhoz alkalmazkodni illetve tolerálni mások jelenlétét.

A programtáblán a táborvezetők igen jól és hatékony információkat helyeztek el így minden résztvevő időben tudott tájékozódni a számára fontos dolgokról.

A tábori megnyitót az elnök és vendéglátók részéről Ruzsics Milán úr tette meg.

A táborvezetők ismertették a 7 napos programot, illetve a Csicsergő Szabadidőközpont házi szabályzatát.

A fontossághoz hozzátartozik Erikák, Kiss Erika és Simon Erika, profi dietetikusok áldozatos előszervezésük, mint tápszerek, élelmiszerek, étrend és minden evvel kapcsolatos pici és nagy dolgok a tábor kezdetét megelőző oda juttatásának megszervezése lebonyolítása.

A megnyitót követően szokásaink szerint találós kérdések és mondókák megfejtése közös játékunkat a nyertesek, mint gyermekeinket és felnőttjeinket egy - egy pezsgővel jutalmaztuk.

Máris a jó hangulat megalapozott volt.

A tábor első kezdő napja vacsorával folytatódott.

A tábori első vérvétel Erikák hathatós jelenlétével megkezdődött, és jó hangulatban csepegett a piros vér, aminek jönnie kellett. A kicsi jutalom is megtette hatását, így félsz nemigen akadt.

Az elnök egy pohár borra invitált mindenkit csak beszélgetni bármiről egymást meghallgatni, kicsit jól érezni egymás között magunkat.

Sokan egymásra találtak, és jó hangulatban folyt az este további része.

Akik már fáradtak azok nyugovóra tértek, de voltak, akik egész sokáig közösen jó hangulatban töltötték az este további részét.

Hétfő - reggel két turnusban reggeliztünk, ami svédasztalos formában tették vendéglátóink felénk.

Külön volt normál és PKU-s és Galaktóz asztal így minden tábori részvevő könnyedén eligazodott a napi menükben, ami a falon is ki volt függesztve.

A napi programban Budapestről /TAC/ Táplálék Allergia Cetrum tartott számunkra Dr. Rabóczki Ágnes vezetésével termékbemutatót.

Hoztak friss süteményeket, diétás élelmiszereket, amiket meg is lehetett vásárolni, aki így be tudott olyant is szerezni, amit eddig nem látott illetve új termékkel még nem találkozott. Mindent meg lehetet kóstolni, amit a gyermekeink örömmel meg is tettek.

Ebéd, amit jó étvággyal fogyasztottunk.

Kicsi pihenő, a kicsik egy picit aludni tértek.

Következett kora délután a NESTLÉ tápszer bemutatója és kóstolója. Dr. Balogh Sándor a cégtől megterített asztalnál ismertette egyes tápszerek formáit, hatékonyságát, ízesítésük ízvilágát amit gyermekeink és anyukák és apukák folyamatos kóstolással teszteltek. A csokoládénak lett a legnagyobb sikere. A kóstolás után egy tesztlap kérdéseire, aki akart válaszolhatott is. Ajándékkal is kedveskedett a NESTLÉ sima és bubis ásványvizet kaptunk.

Délután a már megszokott Fe-MINI sütőstúdió látogatott hozzánk Kovács Zsuzsa vezetésével illetve segítőivel. Sokan részt vettek a bemutató mindig most is nagy sikert aratott. Lehetett kóstolni, ami ott készült a szemünk előtt nagyszerű tálalásban. Főzés és sütés csak nekünk csak mi értünk.

Estefelé megérkezett Ernyi Ildikó pszihologus aki netán kérdezni akart tőle tanácsot kérni megtehette.

Hétfő esti vacsora után a már jól bevált szabadidős tevékenységé volt a fő szerep.

Kedd - programtáblán sűrű egész napos tennivalók.

Autós kirándulásra indult 108 fő táborlakó a cél Lenti település. Kisvasúttal mentünk nagyon szép erdei környezetben. Az útvonal Lenti-Csömödér-Páka, Fatér apuka segített a jegyek és egyéb kedvezmények segítésében. A kicsi gyermekek nagyon élvezték a kisvasúti utazást, de nekünk felnőtteknek is tetszett.

Pák településen kétfelé oszlott a csoport egyik fele egy védelmi vonalat látogatott meg a hidegháborúból feltárt erődítményrendszer egy részét idegenvezető mutatta be.

A csoport másik fele Öveges professzor szülőházát tekintete meg. A házban igen csuda dolgokat láttunk volt olyan, aki először látott ilyen érdekességeket, de volt egy szoba ahol kísérleteket is bemutattak nekünk. Meg lehetett tekinteni egy templomot is, ami Pák település egyedi ősi büszkesége. A templomban jó hűvös volt, így akik a meleg elől is hallgatva az esperes tájékoztatóját kellemesen kipihenték fáradalmaikat.

A kimerítő kirándulás után a táborlakók buszokra ültek és elindultunk Bázakerettye település felé ahol a délutáni programot fürdőzéssel töltöttük. Hát nagyon jól esett mindenkinek kicsit lazítani méltán egy nagyon jó helyen lubickolva mulattuk az időt.

Késő délután indultunk vissza Lentibe a buszozás jó hangulatban telt.

Egy csúcsra járatott program, amiben, aki részt vett nagyon jól érezhette a közös élményeket.

Este vacsora és utána szabadidős tevékenységé volt a fő tennivaló.

Szerda – vendégeket vártunk fő támogatónk Nutricia Kft 10 óra tájban egy meglepetéssel készült. Eddig minden évben más és más dolgokat találtak nekünk táborlakóknak.

Kis csapatok alakultak vegyes összetételben apukák anyukák gyermekek, csodabogár feliratos pólóban beöltözve kezdetét vette a játék. A játékszabályok ismertetése után Magyarországról kellett versenyezni. Képi feladatok – gyorsasági verseny – ügyességi pontokért kellett minél jobban teljesíteni. A játék hevében nagyszerű hangulat alakult ki a felnőttek szinte gyermekként versenyeztek és a csapatok ádáz küzdelmet, folytattak minden pontért.

A játékvezetők remekeltek látták az izgalmakat és még rátettek egy lapáttal, ami a végjátékban igazi zajosra sikeredett. Teljességgel elmondható a Csodabogár nap újból sikereket adott nekünk. Az eredményhirdetés során a hangulat elérte csúcspontját mivel minden résztvevő csapat kis ajándékokat kapott a NUTRICIA felajánlása nyomán. A megmaradt ajándékokat pedig az egyesület kapta meg tetszésszerinti felhasználásra.

A legvégén minden résztvevő és játékszervező, bonyolító örömmel konstatálta a közösségi játék nagyszerűségét.

Sütőstúdió mely évek óta a legnagyobb népszerűségnek örvend és elmaradhatatlan programja minden nyári és kisgyermekes tábornak.

Kiss Erika a diétás étkek kitalálója háziasszonya süt és főz nekünk gyermekeknek, anyukáknak, apáknak, értünk él és dolgozik fáradhatatlanul.

Simon Erika a legnagyszerűbb segítője, egyben sok olyan dolgot levesz Kiss Erika válláról de, sokrétűsége fiatalsága oly jó nekünk van, aki méltán továbbviszi a megkezdett és sikeres utat.

Annyi minden készült, amelyeket meg is lehet tekinteni a képtárban. Ami elkészült frissen nem sokáig maradt a kínáló tányérokon, tálcákon, a sok éhes száj mind eltüntette. A pár órás sütőstúdió program felfrissülés minden táborozónak de bizony sok előkészület kell az Erikáktól, hogy mindig új és újabbat kapjunk. Köszönet és hála mindkettőjüknek!

Este a kicsit hűvösebb idő miatt a kicsiknek a filmvetítés programjában a jégkorszak 4 mozifilmjét vetítettük, amelyen minden résztvevő jól szórakozott.

Csütörtök reggeli után újból sűrű program kínálkozott azoknak, akik jelentkeztek a buszos kirándulásra. A cél Szlovénia Lendva – Varasd Horvátországban, települések látnivalói. A Varasdi-Lendvai vár megtekintése idegenvezetővel, a kiránduláson 64 fő vett részt. Mivel egész napos program a kirándulók hideg élelmiszer csomagot kaptak.

Visszaérkezésük az esti vacsora tájékán történt. Rengeteg élménnyel a képtárban szintén megtekinthetők ezen élmények látnivalói.

Az esti vacsora után Dr. Szőnyi László tanár úr jelenlétével körben ülve beszélgetés jött létre az orvos-szülő fórum keretében. Közel 1, 5 órás kötetlen beszélgetés oly jól sikerült sokan kérdeztek bátran egyszerűen és kérdéseikre kielégítő válaszokat adott, tanár úr. Olyan témák is felmerültek a jövő kapcsán melyet csak szakértő tudott igazán minden kiterjedően elmagyarázni megnyugtatóan felvázolni nekünk. Aki személyesen kérdezni akart annak is volt lehetősége az este folyamán.

Miközben mi, akik orvos szülő fórumoztunk a gyermekeink kint a szabadban rókavadászat program izgalmaiban vettek részt a szervezőkkel egyetemben. Néha bizony hangos ovációk és örömujjongás is behallatszott.

Az este további eltöltése a szokásos folyamatban telt. Volt, aki sportolt, kártyázott netezett, beszélgetett, pókerezett, tévézett, filmet nézett, sétálni indult.

Péntek reggeli után a gyermekvetélkedők és sportnapok lettek a főszereplők.

A gyermekvetélkedők szervezői anyukák apukák felnőtt gyermekeink odaadóan vigyázva a kicsikre segítették őket a feladataik megoldásának sikerességében.

Voltak ügyességi feladatok, mint tápszeres dobozon való gyaloglás – szlalom kisbiciklizés – rollerezés – szlalom kézben tartott labdavivés – piramis doboz célba dobás – vakjárás babzsákon – kijelölt pályán mászáskúszás kézben fogott kötéllel – tárgyak egyensúlyozása.

Öröm és bosszúság mind vegyesen szerepelt de minden résztvevő gyermek jól szórakozva töltötte idejét, sok-sok nevetéssel.

A gyermekvetélkedők pillanatai a képtárban megnézhetők.

Sportnap – Varga Balázs egy teljesen új sportágat mutatott meghívott segítőivel közösen Magyarországon is igen ritka még nevét sem igazán ismerik. A sport, amit megpróbáltunk segítséggel kipróbálni úgy nevezik INTER CROSSE. Sokáig voltak próbálkozók Balázs be is öltözött védő kapus felszerelésbe, így aki akarta lehetett neki kapura is lőni. Picik és nagyok igazán jól belendülve próbálkoztak elsajátítania helyes fogásokat a pályán való mozgást. Kinek kisebb kinek nagyobb sikerrel sikerült is így kis idővel egy kis játék is kialakult, két csapat között. Jó és hasznos volt újat tanulni közösen együtt.

Beindult a sportnap – Asztalitenisz gyermek és felnőtt kategóriában. Röplabda csapatverseny.

Foci csapatverseny. Póker bajnokság.

Az egyéni és csapatversenyek nyertesei illetve helyezettjei okleveleket és a jutalmakat sör-fröccs-üdítő jutalmakat vehettek át folyamatosan a Csicsergő bárpultjánál.

Asztalitenisz – Gyermek – 1. Fatér Viktória

2. Fatér Jázmin

3. Szabó Rebeka

4. Luta Adrien

Asztalitenisz – Felnőtt – 1. Németh István

2. Fatér Péter

3. Szuda András

Röplabda – 1. Ecetes Uborkák

2. Donto

3. András Átúszta A Balatont

4. PKU

Foci – 1. Tök Mind 1

2. Donto

3. Nova FC

4. Csikánok

Legjobb Gollövő: Richárd Norbert 5 gól

Póker – 1. Szuda András

Mindenek előtt egy ikerpár Richárd Norbert és Richárd Roland már harmadik éve a nyári táborokban teljesen felnőtt módon, profi szervezéssel és lebonyolítással egyéni sportágakat, hirdető plakátokat készítve csodálatosan levezényelték a sportnapokat. Köszönet és elismerés mindenki nevében számukra.           Követendő példa minden fiatal számára.

Folyamatosan kiárultuk a megmaradt maradék diétás élelmiszereket kedvezményes áron így is segítve tagjainkat, hogy kissé feltöltsék kamrájukat.

Szintén, aki már sokadszorra Richárd Józsi az ikerpárok apukája szerezte és bonyolította a diétás sajtok és konzervek nyári táborba kerülését és segített minden egyéb más szervezési feladatokban is. Köszönjük mindenki nevében.

Az este folytatása bográcspartival és tábortűzzel és szalonnasütögetéssel folytatódott. Itt minden résztvevő mind a kalákában hozott itallal, étellel részt vett a segítésben.

Volt, aki fát hasogatott előkészületeket tett a bográcsba való munkálatokban. Nagy volt a nyüzsgésforgás, ahogy készültek az ételek mind diétás és normál étkek főzésében.

Ki nyársat segített hegyezni ki segített szalonnát szeletelni és feltűzni rá a rávalókat. Ki alutálcában készített egytálételt, ki alufóliában göngyölt burgonyát, hagymát, hamuba készített.

A tábortűznél sokan csepegtették a szalonna zsírját a kenyérre, ami isteni illatokat teremtett. A főszakács Böröcz apuka volt, aki mindent felügyelt és remek bogrács ételt készített mind diétás és normál étkek formájában, köszönet neki érte.

A képtárban minden mozzanat és pillanat élvezhető, mert aki jól akarta érezni magát annak felejthetetlen együttlétben volt része.

A tábortűz mindenkinek kellemesen melengette a hűvös időben tagjait, de érdekes módon a picik igen kitartottak és nem igazán akartak menni, aludni.

Idővel azért elszenderedtek, és akik maradtak későig jól érezték magukat.

Szombat a programtáblán szabad tevékenység szerepelt tanulva a 2011-es év szuper táborából itt egy új kezdeményezésként semmit nem teszünk csak lustizunk és azt, teszünk, amihez kedvünk van.

Hát volt, aki focizott, kártyázott a kicsikkel rajzolt, gyurmázott, festegetett, röplabdázott, sokan beszélgettek, csónakáztak, csak úgy el volt mindenki, ahogy akarta és kedve lett valamihez.

A tábori második vérvétel Erikák jelenlétével folytatódott jó hangulatban, kicsi jutalommal ismét sikeresen megtörtént.

Az esti közös tábortűznél a maradék ital és élelmiszereket kalákában együtt jó kis szalonnás sütögetéssel sokáig fogyasztottuk. Felnőttek és gyermekek egyaránt nagyon jó remek hangulattal mulatták az este hátralevő részét. A képtárban mindezek láthatóak.

Mivel Lenti településen falunapot tartottak volt, aki meg is látogatta a látnivalókat egy kis 10 perces sétára volt a táborunktól a falunap rendezvénye.

Ráadásként 22 – óra körül ingyen tűzi játékot is láthattunk, aki a tábortűznél volt. Nagyon tetszett hangos ovációval kértünk ráadást de azt sajnos nem teljesítették.

Kicsit még maradtunk jó páran a kellemes tábortűznél, és szépen fogyatkozva eltettük magunkat is alvókába.

Vasárnap – reggeli után kis ünnepség keretében megköszöntük vendéglátóinknak a kellemes 7 napot a konyha és felszolgáló személyzetnek a törődést és Ruzsics Milán úr vendéglátónak a gondoskodást a kéréseink teljesítését.

A táborlakók folyamatosan kezdtek pakolni egymástól elköszönni, címeket és telefonszámokat cserélve, egymást is segítve, integetve mindenki hazaindult.

Köszönet és elismerés mindazok számára, akik már 6 hónapja szabadidejük jó részét a nyári tábor szervezésében és lebonyolításában tették.

Varga Balázs – Farsang Krisztián, táborvezetők

Kiss Erika - Simon Erika, dietetikusok

Kovács Gál Viki – egyesület adminisztrátora, édesanya, a tábor mindenese

Richárd József és Család,

Kovács Péter – édesapa, webszerkesztő

Rákos Balázs – édesapa, webszerkesztő

Elnökség tagjai, akik a táborban is részt vettek, illetve

Dr. Papp Ferenc – Dr. Bókay János – Dr. Szőnyi László

Anyukák - Apukák, akik a tábor ideje alatt a kicsikkel oly adaadóan törődtek foglalkozásokat, szerveztek részükre, illetve mindig foglalatoskodtak a gyermekek körül.

Rákos Ancsa, Sereg Timi, Kovács Gál Viki, Fatérné Kató Edina, Gyapjasné Edit, Parrag Petra, Rákos Balázs, és bocsánat azoktól, akiknek a neve nem szerepel.

2012. Július. Hó

Parrag Tamás – elnök sk.

Friday the 16th. . Powered by 888poker review - All rights reserved.