Kisgyermekes Tábor Visegrád beszámoló 2012

Megjelent: 2012. október 29. hétfő Írta: Kovács Péter Béla

Kisgyermekes Tábor – Visegrád, Madas László Erdei iskola

Elnöki Beszámoló rövidített!

Tisztelettel üdvözlök, köszöntök mindenkit, aki ezeket a sorokat olvassa.

Öröm és szomorúság vegyesen vívódik bennem, mert azt láttam, hogy akik rengeteget dolgoztak azon, hogy a kisgyermekes tábor a meghirdetettek szerint létrejöjjön, lebonyolódjon, munkájuk egy része kárba veszett.

Gondolok a fiatal PKU-s lányok képzésére felkészítésének lehetőségeire a terhesség egészséges szabályainak a mindennapokban való könnyebb elviselésében.

Kiss Erika és Simon Erika joggal kérdezi azoktól, akik hangoztatták, hogy miért nincs ilyen vagy olyan felkészítő képzés, pont azok maradtak távol illetve osztják az „észt” pedig csak a felkínált lehetőséggel kellett volna élni.

Rengeteg időpont egyeztetés, szakembergárdával a programba való beillesztéssel, előre rengeteget dolgoztak, a saját szabadidejükben erre a táborra időt és fáradságot nem kímélve.

Kínálhatunk bármit, bármilyen helyen, ha ilyen a hozzáállás az egyesületi tagok részéről „tisztelet a kivételnek” az erkölcs és tisztelet, tisztesség csorbát szenved!

Voltak olyan családok picikkel, akik először vettek részt kisgyermekes táborozásban. A 4-napos tábor végén beszélgetéseim folytán visszajelzésük pozitív és ők éltek a felkínált programok lehetőségeivel. A kisgyermekes tábor teljesen más szervezést, lebonyolítást igényel, a sütőstúdiós konyhai eljárások az új élelmiszerek bemutatása a picik bevonásával is több gondolkodást – türelmet – nagyobb tolarenciát követel.

A fényképeken ezek is láthatóak.

Ahhoz, hogy a szervezés és helyszín működőképes legyen a sok hozzávalót, cuccot le kellett szállítani, ebben hatalmas szerepet vállalt magára ős PKU-s apuka ő Farsang István, aki már nem is számolom hányszor tette meg a közösség javára e cselekedetét.

Tervezett program: Elsődleges cél, hogy megismerkedjünk egymással, és minél több közös időt tölthessünk együtt, tanulhassunk egymástól – Diétával kapcsolatos beszélgetések – Sütőstúdiók – Orvosi témájú beszélgetések – Termékbemutatók, kóstolók – Csodabogár Nap – Természetismereti program – Kézműves foglalkozások.

Pénteken tábornyitó kezdődött a beköltözés, regisztráció, folyamatosan érkeztek a családok ki közelebbről ki távolabbról. A faházak fűtéssel, fürdőszobával, hűtővel is fel voltak szerelve. Az este vacsorával indult de volt olyan család, aki bizony késő este érkezett meg és kisebb nagyobb problémával megbirkózva de azért az éjszaka csendesen telt.

Szombat reggeli ébredés után a Mogyoróhegyi étteremben, ami pár perces sétával elérhető volt a táborlakók részére, svédasztalos kínálattal találkoztak. A kellemes reggeli után ki még kávézással vagy más módon töltötte idejét.

A napi programban délelőtt a Vitafló termékcsalád kóstolója, muffin készítés és beszélgetéssel telt, dr. Balogh Sándor, Mihály Tekla közreműködésével a hasznos idő. Később még délelőtt a Tápanyagszámító program bemutatása történt Németh Andrea – Marcusanyú kedves invitálásában.

Ebéd elfogyasztása után a délutáni első programban PKU-s anyukák és babák illetve a picik találkoztak egymással így közelebbi kapcsolatok kibontakozása címcsere egyéb beszélgetések alakultak.

Vasárnap szabad program többen így vagy úgy de mindenki talált magának elfoglaltságot.

Vásárhelyi Mária (Marcsi) kellemes meglepetéssel emelte a táborlakók étvágyát olyan illatos kívánatos almás pitét hozott családosan bennünket meglátogatva, hogy mint a sáskák rögtön nekiláttunk a tepsi látványos kirablásában. Ők is olyan lehetőséggel éltek, hogy nem aludtak a táborban de napközben részt tudtak venni a tábori programokban, ez is egy jó lehetőség, amit páran ki tudtak így egyéni módon használni. Marcsi egyébként olyan meglepetéssel is készült felénk, hogy bemutassa, illetve aki részt akart venni alakformáló tornáján és kicsit le akarta dolgozni a testén lévő feleslegeket bátran közösen együtt jó kedéllyel megtehette. Jól elfárasztott bennünket „kemény” volt!

Délután felgyalogoltunk a Visegrádi bobpályához és 15 fő felett kedvezményes áron két bobpályán egyedül vagy párosan lecsúsztunk, ki merészebben ki óvatos tempóban. Jó móka volt.

Vacsora a megszokott időben és szabad program, mesenézés vagy más egyéb módon telt az idő.

Kicsi áramszünet, ami nem volt betervezve, de az elnök és egy helyi szakember közösen megjavították az áram elosztót, de az éjszaka már gondmentesen telt.

Hétfő reggeli a megszokott formában. A napi fő program vendége Csodabogár Nap Kovács Ildikó és Primmer Réka plüss ajándékokat hozva a piciknek nagy örömmel fogadták volt is zsivaj rendesen. Hoztak még a Nutriciától tápszer rázókát amit, szintén nagy örömmel fogadott minden résztvevő, színezhető mesealakos lapok és hozzávaló mini méretű színező ceruzákkal is meglepték a piciket, akik közül páran azonnal nekiláttak a színezésnek. Kovács Ildikó beszélt a Csodabogár kártyáról és a boltok ellátásáról. Ebéd következett egy kis pihenéssel.

Délután a Nutricia ajándékaként két hölgy mestersminkelési bemutatója következett, anyukák legnagyobb örömére. Akinek pedig volt mersze azt a lányok széppé és kívánatossá varázsolták, ezek a fotók is láthatóak. Közben apukák kint az udvaron a kialakított bográcsos helyen elkezdték az előkészületeket az esti bográcspartihoz. Sok pici segített, rőzsét tettek a tűzre és nagy örömmel serénykedtek a bogrács körül. A fotók híven tükrözik a jó hangulatot.

Közben a teremben szépültek az anyukák és a fiatal lányok.

A főbejárat előtt apukák és elnök közös apák – babák kocsi toló versenyére készültek. A spontán rendezett verseny két csapattal indult. Volt egy faszállító kocsi beleraktuk a piciket kb: olyan 8-10-en és egy 100 méteres szakaszon apukák teljes erőből időre futamot mentek. Hát volt is nagy lelkesedés buzdítás a szurkolók részéről, ezekről fotók illetve videók is mutatják.

A végén a két csapat összeállt ketten tolták, ketten húzták a kocsiba rakott gyerekeket, akik nagy buzdítással élvezték ezt a produkciót. Nekik felejthetetlen élményt jelentett.

Vacsora a megszokott időben és helyen de kiegészítésként a bográcsos ételből is lehetett sokat meríteni illetve jóllakni. Mert nagyon finom lett és a maradékot eltettük másnapra.

Kedd táborzárás reggeli bőséggel és az elnök megköszönte a résztvevőknek, hogy éltek a felkínált lehetőséggel együtt közösen ismét hasznos és jó kedélyű táborban tölthettük együtt 4 napot, október 19-23-ig.

Az elnök megköszönte az étterem vezetőjének, a konyha személyzetének és felszolgálóinak a remek kiszolgálást, törődést, a bőséget és finom ételeket.

Az egyesület diétás élelmiszereiből is lehetett vásárolni így az otthoni készleteket feltöltve a postaköltséget mindenki magának spórolva olcsóbbá tehette a vásárlást.

Még a pakolás közben is címek telefonszámok cserélődtek gyermekek, pedig jó hangulatúan búcsúzkodtak. Volt olyan család, aki nem várta meg a táborzáró ebédet és előbb elindult haza.

Akik még egy kicsit akartak bobozni azok pedig egy utolsó csúzsásra még felmentek a bobpályához. Szintén nagyon jó hangulatban telt az ebédig való idő.

Ebéd a megszokott formában, finomat tálaltak elénk.

Hozzátartozik, hogy magunk sütöttük a diétás kenyerünket az egyesületi sütőben. Kiss Erika és Simon Erika biztosította a reggeli – ebéd – vacsora kenyérellátást, köszönet és hála nekik.

Közben megérkezett Farsang István, aki a maradék cuccost visszaszállította Budapestre. Örök köszönet és hála neki.

Visegrádról, mindenki jó érzésekkel búcsúzott egymástól és a közösen eltöltött 4. PKU-s naptól. Emlékek, képek, írások már vissza köszönnek közösségi oldalakról és ez jóóóóóóó!

Köszönet és elismerés, hála mindazok számára, akik a Visegrádi kisgyermekes tábor  PKU-s szervezésében és lebonyolításában részt vettek és szponzorokat, támogatásokat szereztek, bármilyen formában. Köszönet és hála Kiss Erikának, Simon Erikának, Farsang Istvánnak, Kovács Péternek, Kovács Gál Vikinek Parrag családnak.

2012. október

Parrag Tamás – elnök sk.

Friday the 16th. . Powered by 888poker review - All rights reserved.