Szegedi Sütőstúdió - Beszámoló 2014

Szegedi Sütőstúdió

Beszámoló

(Képek az eseményről)

Az év első sütőstúdiója a Szegedi Anyagcsere Gondozóközpont és Nutricia közös szervezésében, 2014.03.22-én, egy gyönyörű napsütéses tavaszi napon, a Szegedi Tudományegyetem, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Tankonyháján került megrendezésre.

A meghívók a rendezvény kezdete előtt egy hónappal kerültek kiküldésre a diétázók részére, nyomtatott és elektronikus formában is.

A diétázók igen nagy érdeklődést mutattak, nagy örömömre napról-napra egyre több családtól (még külföldről is) kaptam visszajelzést, hogy szeretnének részt venni a sütőstúdión, megismerkednének az újdonságokkal és szívesen elsajátítanák az erre az alkalomra készített receptjeimet.

Egy sütőstúdió megszervezése, előkészítése nem kis feladat még egy dietetikusnak sem, nagy odafigyelést, és gondos tervezést igényel a receptek kitalálása, gyakorlati kivitelezése, tápanyagtartalom kiszámítása, melyben jelentős segítséget nyújtott a Nutricia, hiszen az ételkészítéshez nélkülözhetetlen fehérje-, és fenilalanin-szegény Loprofin termékeket a rendelkezésemre bocsátotta.

A rendezvényre 9 recepttel készültem, mindvégig törekedtem a változatosságra, mely azért is volt fontos számomra, mert a jelentkezők életkora igen vegyes képet mutatott, így igyekeztem szem előtt tartani, hogy a kisded PKU-sok ugyanúgy megtalálják a számukra kedvező ételeket, mint a felnőtt diétázók.

A regisztráció után március 22-én 10 órakor kezdetét vette a várva-várt sütőstúdió. A résztvevők először egy előadást keretében hallgathattak meg egy rövid összefoglalót a PKU-ról, ahol átismételtük a tiltott-, a mért mennyiségben fogyasztható, és csaknem korlátlanul fogyasztható nyersanyagokat, élelmiszereket. Szó esett a fenilalanin tolerancia meghatározásáról, valamint a helyes vérszintekről korcsoportos bontásban, a támogatott, orvosi rendelvényre felírható speciális termékekről (speciális tejpótló, speciális kakaópor, speciális gyümölcspép) és az egyéb diétás élelmiszerekről (speciális lisztek, tészták, tojáspótló por stb).

Sajnos a diétás termékek nagy része a nem támogatott kategóriába tartozik, így a speciális étrend kivitelezése igen jelentős anyagi terhet jelent a családok számára. Erre a problémára nyújt megoldást a Csodabogár kártya, hiszen ennek segítségével a diétázó a normál árhoz képest 30%-kal olcsóbban juthat hozzá a diétába jól beilleszthető Loprofin és Milupa termékekhez. A kártya további előnye, hogy teljesen ingyenesen igényelhető, és az országban több helyen is lehet vásárolni vele (pl. Táplálékallergia Centrum, DiétABC, PKU Shop).

Ezen a napon, aki részt vett a sütőstúdión, a helyszínen igényelhetett Csodabogár kártyát Kovács Ildikótól. Aki ezen a napon rendelt Loprofin termékeket, az ingyenes házhozszállításban részesült, hiszen a postaköltséget átvállalta a Nutricia.

A nap folyamán lehetőség volt még InBody műszeres testösszetétel analízis végzésére is, melyben Kovács Ildikó volt a jelentkezők segítségére.

Kis kártyákon kinyomtatva kapták meg a diétázók az elkészítendő ételek receptjét és a kiszabást, közösen megbeszéltük, hogy ki melyik ételt szeretné elkészíteni és kezdetét vette a sütés-főzés.

Külön örömömre szolgált, hogy a szerb vendégek a nyelvi nehézségek ellenére ugyanolyan aktívan és igen ügyesen részt vettek az ételkészítési folyamatokban, mint a hazai diétázók, ezért külön dicséret illeti őket.

A következő ételeket készítettük: Loprofin grillkolbászos muffin, 2 féle fűszeres keksz, paradicsomleves, spagetti carbonara, almás rizsfelfújt, édes pelyhes keksz, fűszeres-rizses gofri, tejszínes őszibarack turmix.

A sütés-főzés végeztével családias hangulatban, közösen el is fogyasztottuk az elkészített finomságokat.

Az eredmény magáért beszél, az összes étel a nap végére csaknem teljesen elfogyott ☺

Egy kis statisztika: a rendezvényen összesen 45 fő vett részt, Szerbiából 15 fő érkezett.

A rendezvény színvonalát részvételével emelte Dr. Rácz Gábor, a Szegedi Anyagcsere Gondozóközpont egyik orvosa, aki szívesen válaszolt az esetlegesen felmerülő kérdésekre, és a rendezvény végén az elkészült ételeket együtt fogyasztotta el a résztvevőkkel.

Úgy gondolom, hogy egy sikeres napot zártunk, a diétázók elégedett mosolya, kedvessége, szeretete és pozitív visszajelzése a garancia arra, hogy megéri a sok-sok munka és ráfordított idő, értük érdemes csinálni, büszkén mondhatom, hogy a PKU 3 éve, a munkám révén, már nekem is az életem része!

Külön köszönet a Nutriciának, Havasi Anikónak és Kovács Ildikónak a sok-sok támogatásért és segítségért, amit a diétázókért tesznek, hogy könnyebbé tegyék mindennapjaikat!

Kelt: Szeged,2014.03.31.

Gyüre Eszter dietetikus, SZTE-SZAKK Anyagcsere- Genetika Ambulancia

Friday the 23rd. . Powered by 888poker review - All rights reserved.